2017-05-09

Räkna på lönsamheten om du skall köpa eller hyra maskiner

I byggbranschen är valet om du skall hyra eller köpa din utrustning ett av de största besluten du behöver ta, då utrustning och maskiner oftast är den näst största utgiften efter arbetskraftskostnader.

 Genom att fatta rätt beslut om att köpa eller hyra maskiner kan ditt företag spara pengar, medan ett dåligt beslutfattande kan kosta dig mycket. Dock är detta inget enkelt och ekvationen har många faktorer som behöver tas till beaktande.  

När du räknar ut vilket som skulle vara mest lönsamt bör du beräkna de klassiska faktorerna som är följande:

  • Anskaffningsvärde, de kostnader som uppkommer när något förvärvas.
  • Hyreskostnader, hyrespriset och hyresperiod.
  • Utnyttjandegrad, hur ofta maskinen används.
  • Avskrivningsvärde kostnader för underhåll och reparationer.

De dolda kostnaderna

Det många gör när de räknar på lönsamheten mellan hyra och köpa är att inte inkludera de dolda kostnaderna och undrar vart vinsten tog vägen. De dolda kostnaderna är bland annat underhålls-, lagrings-, transportkostnader, räntor, försäkringar, olyckor och administration.

Denna ekvation kan lätt bli komplicerad och invecklad, men det finns en enklare väg att gå. ERA European Rental Association har skapat ett verktyg som låter dig kontrollera om det är mer meningsfullt att hyra eller köpa en specifik byggutrustning för din specifika situation.

Faktorer som ingår är anskaffningsvärde, finansiering, utnyttjandegrad, underhåll och andra kostnader samt återförsäljningsräntan. Med detta verktyg kan du som entreprenör beräkna det som är mest lönsamt, hyra utrustningen eller köpa den.

Använd den digitala beslutstagaren nedan för att räkna ut om du skall hyra eller köpa specifik maskin till nästa projekt.

Relaterade tjänster

Maskinuthyrning

Utforska Lambertssons breda sortiment av maskiner för uthyrning. Vare sig du saknar en enskild maskin till ditt projekt eller behöver en hel maskinpark till det större projektet har vi det du behöver.

Läs om maskinuthyrning

Lambertsson Kran

Vi på Lambertsson Kran kan stolt presentera Skandinaviens största kranpark. Hos oss kan du hyra byggnadskranar mellan 30 och 900 tonmeter bygghissar med en kapacitet på upp till 24 personer.

Läs om att hyra kranar och hissar

Läs tidigare nyheter och artiklar

Glacell samlar kraft åt HIF:s hejarklack

Glacell ska se till att vårsolen lyser upp den nyinvigda arenan Olympia i Helsingborg. I april påbörjar Glacell installationen av solceller på taket till södra läktaren, där Helsingborgs IF:s mest hängivna supportrar brukar stå.

Läs mer

Vi utökar vår klimatsmarta maskinpark

Byggbranschen behöver minska sin miljöpåverkan, bland annat genom att sänka anläggningsmaskinernas utsläpp. Vi på Lambertsson vill bidra till en hållbar utveckling och investerar därför i fler eldrivna maskiner.

Läs mer

Glacell monterar solceller i unikt fasadprojekt

Glacell har just påbörjat installationen av solceller på fasaden till Flustret, den nyskapande entrébyggnaden till stadsdelen Vallastaden i Linköping.

Läs mer

Lambertsson etablerar ny depå i Varberg

Vi fortsätter växa och öppnar ny depå i Varberg vilken blir vår tredje i Västra Götaland på kort tid.

Läs mer