Allt du behöver veta om vibrationer i arbetet

Vibrerande verktyg och maskiner innebär risk för ohälsa. Vibrationer påverkar kroppen på olika sätt och delas därför upp i två huvudtyper; hand- och armvibrationer och helkropps-vibrationer.

Hand- och armvibrationer

Förekommer vanligtvis i arbete med vibrerande maskiner och verktyg som hålls eller stöds av handen. Domningar, nedsatt känsel i händerna och smärttillstånd i armar och axlar är övergående besvär av hand- och armvibrationer.

Ett tidigt symtom på bestående skada är ökad köldkänslighet som sedan kan utvecklas till "vita fingrar" – skador på blodkärlen. Symtomen blir tydliga vid nedkylning, ofta i samband med fukt. Även neurologiska besvär kan uppträda med känselbortfall och domningar som följd.

Helkroppsvibrationer

Förekommer när någon sitter eller står på ett vibrerande underlag. De uppstår till exempel i truckar, skogs- och entreprenadmaskiner, traktorer, grävmaskiner, bussar och lastbilar. Vibrationerna kan också överföras till människan via olika byggnadsdelar, till exempel i verksamheter med tunga vibrerande maskiner.

Trötthet och nedsatt prestationsförmåga är exempel på övergående besvär från helkroppsvibrationer. Besvär i rygg, skuldror och nacke är exempel på bestående skador av helkroppsvibrationer.

Förebygga

Risken för att drabbas av vibrationsskador beror på accelerationsnivån och exponeringstiden. Olika individers känslighet varierar stark. För att förebygga skador är det viktigt att planera så att arbetstagaren exponeras för så lite vibrationer som möjligt. Arbetsteknik, arbetstakt och arbetsställning har stor betydelse för hur vibrationer överförs från maskinen till användaren. Att lägga in pauser och växla mellan olika arbetsmoment kan därför minska risken för skador betydligt.

  • Se till att jobba med de mest lågvibrerande verktygen/maskinerna.
  • Planera arbetet för att undvika långa perioder med vibrationsexponering.
  • Inför om möjligt arbetsrotation.
  • Ta reda på hur länge man får arbeta med olika verktyg/maskiner för att inte överskrida insatsvärdet – och håll er till det.
  • Se till att riskerna är kända och hur man ska skydda sig.

Läs tidigare nyheter och artiklar

Glacell samlar kraft åt HIF:s hejarklack

Glacell ska se till att vårsolen lyser upp den nyinvigda arenan Olympia i Helsingborg. I april påbörjar Glacell installationen av solceller på taket till södra läktaren, där Helsingborgs IF:s mest hängivna supportrar brukar stå.

Vi utökar vår klimatsmarta maskinpark

Byggbranschen behöver minska sin miljöpåverkan, bland annat genom att sänka anläggningsmaskinernas utsläpp. Vi på Lambertsson vill bidra till en hållbar utveckling och investerar därför i fler eldrivna maskiner.

Glacell monterar solceller i unikt fasadprojekt

Glacell har just påbörjat installationen av solceller på fasaden till Flustret, den nyskapande entrébyggnaden till stadsdelen Vallastaden i Linköping.

Lambertsson etablerar ny depå i Varberg

Vi fortsätter växa och öppnar ny depå i Varberg vilken blir vår tredje i Västra Götaland på kort tid.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.