Glacell monterar solceller i unikt fasadprojekt

Glacell har just påbörjat installationen av solceller på fasaden till Flustret, den nyskapande entrébyggnaden till stadsdelen Vallastaden i Linköping.

- I entrén till stadsdelen byggs parkeringshuset Flustret och det klär vi med solceller på fasaden, säger Kalle Demeter, projektchef på Glacell.

520 ramar av totalt 1303 installeras med tunnfilmssolceller och monteras i ett mönster. Panelerna utförs med genomfärgat glas i olika kulörer, men eftersom de också ska gå att se igenom får solcellerna lägre effekt.

Fasaderna i öster, söder och väster ska kläs med solceller och energin de alstrar, beräknad till 55 megawattimmar el per år, kommer bland annat att kunna försörja den fasadbelysning som Glacell också installerar.

- Det blir ett ljusspel ute i fasaden när den blir klar, men det är en ljustekniker som står för utformningen, berättar Kalle Demeter.

 Glacell sköter hela installationen av belysning och solceller och ser gärna att de får förtroendet att ta sig an fler liknande projekt.

 - Vi försöker få fatt i entreprenader som anknyter till byggnadsintegration där solcellerna används som byggnadsmaterial och får funktion både som klimatskal och energikälla. Flustret är ett roligt hus och jag tror det blir riktigt bra! säger Kalle Demeter.

Flustret benämns multihus av skaparna och knyter an till den ekologiska hållbarhet som präglar den nya stadsdelen. På taket till huset planeras en biodling och det är därifrån huset fått sitt namn, ingången till bikupan kallas just fluster.

Flustret har ritats av AG Arkitekter och är ett samarbete mellan det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors, Dukatens Parkering och Tekniska verken.

Glacell

Hos Glacell hittar alltid en lösning för dina behov inom el, tele/data, fiber och solenergi.

Vallastaden i Linköping

Vallastaden är Linköpings nya stadsdel. Ambitionen med området är att det ska präglas av kreativitet, lärande, hållbarhet och resurseffektivitet.

Läs tidigare nyheter och artiklar

Lambertsson etablerar ny depå i Varberg

Vi fortsätter växa och öppnar ny depå i Varberg vilken blir vår tredje i Västra Götaland på kort tid.

Lambertsson har fokus på säkerhet

Våra medarbetare och kunder som arbetar på vägarna vistas i en farlig miljö och det är av yttersta vikt att all säkerhet fungerar som den ska. Alla ska komma hem efter en arbetsdag. Mässan På Väg lyfte dessa viktiga frågor.

Ny 100 tons mobilkran till Malmö

Ny 100 tons mobilkran till Malmödepån med den senaste tekniken som ersätter den traditionella lyftvajern.

Lambertsson växer i Göteborg

Vi växer och öppnar sin tredje depå i centrala Göteborg. Läget blir något utöver det vanliga, strax intill ett av Trafikverkets nya och spännande infrastrukturprojekt.

Dela det här på:

Vi använder cookies. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du att cookies används.