Handslaget är en medarbetarundersökning som känner pulsen på medarbetarna i organisationen. Det är ett bra verktyg för att veta vilka frågor vi ska prioritera för att stärka laget, säger Per Andersson som är kundcenterchef och Tobias Kvick som är regionchef på Lambertsson i Uppsala under intervjun.
Per har under lång tid hållit på mycket med ledarskap, både inom idrottsvärlden och inom yrkeslivet. – Det handlar om att bygga lag och att jobba som ett lag, menar han. Tobias har en gedigen bakgrund inom Lambertsson, där han har jobbat i 17 år och drivs även han av organisations- och ledarskapsutveckling.
Era roller på Lambertsson?
Per: Min roll är till stor del att driva kundcentrets verksamhet framåt efter våra aktiviteter i affärsplanen. Allt inom NKI, personal, ekonomi och marknadsfrågor.
Tobias: Det handlar framförallt om att hålla ihop regionens affärsplan, att vara en guide som visar rätt väg fram när jag ser att vi går åt fel håll men också uppmärksamma goda insatser som tar oss närmre målen i regionens affärsplan.
Varför tror du att ni fick högsta ledarskapspoäng i den interna undersökningen?
Per: Vi som chefer behöver vara närvarande och tillgängliga, jordnära, tydlig och lyhörd. Min strävan är alltid att ha en bra vardag tillsammans, har någon en dålig dag hjälps vi åt som ett team.
Tobias: Jag är inte förvånad över Uppsalas resultat i handslaget, mycket i agerandet stämmer överens med det som sägs kring strävan av att arbeta som ett lag. När jag besöker kundcentret i Uppsala spelar det ingen roll vart jag rör mig på kundcentret, jag möts av hjälpsamma medarbetare som trivs tillsammans. Det gläder mig och är värdefullt för oss som region.
Hur påverkade det er internt?
Per: Bra, vi är som ett glatt gäng tillsammans. Vi har högt i tak och frågar varandra om hjälp och stöttning. Det gör faktiskt att vi kommer extra tidigt till jobbet och det är skönt att starta dagen tillsammans, träffas och umgås innan dagen drar gång.
Tobias: Att ha höga betyg på ledarskap och gemenskap i Handslaget märks påtagligt internt på ett kundcenter. Uppsala är ett föredöme här, men över lag har vi en god stämning i regionen, självklart har vi många bitar kvar att jobba med, men grunden finns. Jag är övertygad att om vi lyckas skapa starka team så får vi det lättare att hålla god ekonomi och högt NKI.
Hur påverkar det er gentemot kunder?
Per: Är övertygad om att en bra start på dagen för oss, och en genuin trivsel hos oss, märks i kontakten med våra kunder. Vi är trygga i det vi gör och håller på med.
Vilka nya insikter tar ni med er framåt?
Per: Allteftersom att åren går blir vi starkare som grupp. Vi har en tuff period nu med stora omsättningstapp kopplad till en kraftig inbromsning på marknaden i Uppsala. Att ha den här trygga gruppen hjälper oss att ta sig igenom denna kris trots att mycket hårt arbete för att vända detta kvarstår.
Tobias: Jag håller med och är glad över att Uppsala har denna sammanhållning. Det är lätt att konflikter uppstår i en tid när roller förändras under omorganisation samtidigt som omsättningen går ner. Det är då ledarskap och sammanhållning blir som viktigast, att fortsätta hjälpa varandra och att ha ögonen på målen så att vi kan driva framåt mor bättre resultat istället för att fastna i konflikt.
Vilka tips och råd vill du ge dina kollegor runt om i landet?
Per: Utöver det som redan sagts så delegera ansvarsområden, till exempel en utav mina säljare har ansvar att byta ut inhyrda maskiner regelbundet varje vecka. Vi kan följa effekten på resultatet det ger och det stärker både den enskilde medarbetaren och oss som chefer.