Byggåret erbjuder en långsiktig investering i att utbilda hantverkare från grunden, vilket ökar rekryteringsbasen för hela byggbranschen. Initiativet kommer att erbjuda 50 lärlingsplatser för kvinnor i hela landet från Malmö till Kiruna. I en intervju med Olof Wedel, utbildningsansvarig för programmet, beskrivs det som ett sätt att förändra branschens grundinställning till yrkesutbildningar.
Byggåret lanserades i februari och ansökningarna pågår fram till mitten av april. Kampanjen har marknadsförts på sociala medier, TV och i podcasts. Programmet är utformat så att de som går igenom det efter ett år har genomgått en grundutbildning med både teoretisk och praktisk inriktning.
En av utmaningarna i byggbranschen är att det finns för få unga människor som väljer yrkesutbildningar på gymnasiet. Det är också vanligt att tjejer och killar begränsar sig i sina utbildningsval baserat på stereotypa uppfattningar. Olof Wedel poängterar att yrkesutbildningar inte är enklare alternativ till andra utbildningar, utan att det ställs liknande krav på alla utbildningar. Byggårets satsning på att erbjuda 50 lärlingsplatser till kvinnor är ett sätt att förändra grundinställningen till yrkesutbildningar.
”Vi behöver bryta grundinställningen till yrkesutbildningar, och visa att vår bransch är öppen för alla.”
Byggåret vill visa att branschen är öppen för alla och skapa kvinnliga förebilder inom branschen. Programmet är en viktig pusselbit för att åstadkomma förändring, men det är en branschfråga som alla behöver ta ansvar för. De som genomför programmet kommer att erbjudas fast anställning efter avslutad utbildning.
Byggåret är en långsiktig investering som stärker koncernens interna varumärke och medarbetarnas känsla av stolthet. Första arbetsdagen är den 1 september då uppdraget hos Byggåret inleds. Andra byggherrar har tidigare genomfört liknande program men Byggåret är större än något tidigare genomfört program.