När de arkeologiska utgrävningarna av Nordens största boplats från järnåldern nu går in i ett nytt och intensivt skede är det praktiskt möjligt tack vare Lambertssons engagemang som helhetspartner.
Lambertsson vann upphandlingen och står för all infrastruktur i det pågående projektet i Uppåkra i Staffanstorps kommun. Just nu har ett tusen kvadratmeter stort tält monterats för att skydda arkeologerna mot väder och vind.
– Vi arbetar mitt i ett fornminne där ingenting får förstöras, säger Dennis Borgbacke, ansvarig för affären vid Lambertsson i Lund. Det här är ett prestigeuppdrag som ställer väldigt speciella krav på hur vi löser uppgiften.
Lambertsson är en av Skandinaviens största uthyrare och tjänsteleverantörer inom bygg- och industrilösningar och sysselsätter drygt 550 personer. Sedan sju år tillbaka har företaget drivit en konsekvent satsning på att anpassa utrustning och maskiner för att klara allt högre miljö- och energikrav från kunder.
Uppåkra-projektet är omfattande och utforskas därför i olika delar. Arbetet, som involverar en rad olika aktörer, startade i höstas efter 20 års kamp för att få in tillräckligt med donationer för att finansiera satsningen. Just nu koncentreras arkeologernas arbete på ”Hallen på höjden” som utgjorde själva residenset för Uppåkra på järnåldern.
Praktiskt innebär det att stort område, 42 gånger 13 meter, och två meter djupt, grävs ut för hand. Peab Anläggning har bistått med byggnation av väg, ordnat parkeringsmöjligheter och en tusen kvadratmeter stor plats där jordmassor som gåtts igenom minutiöst kan dumpas. Till transportvägarna har Lambertsson Kran varit behjälpliga och levererat bland annat flertal körplåtar i stål för att minska inverkan på marken där man kör med anläggningsmaskiner på projektområdet.
Lambertsson levererar också arbetsbodar där fynden kan dokumenteras och ett stort tält med strömförsörjning för bland annat 160 speciella ljuskällor. Här ska arkeologerna från Lunds universitet filma och skapa 3D-modeller av de upptäckter som görs.
– Det är så mycket oprövat i det här uppdraget som utförs mitt i ett fornminne, säger Dennis Borgbacke. Arbetsbodarna har vi fått ställa på stockar som fördelar trycket så vi inte förstör marken, vi har fått ta hjälp av Swerock för att leverera stora betongvikter och tältfötterna har svetsats fast på stålplåtar för att undvika spikar. Det har vårt systerbolag Smidmek hjälpt oss med.
– Vi har en utmärkt dialog med Lambertsson i det här komplexa arbetet, säger Håkan Aspeborg, fältprojektledare och arkeolog vid Lunds universitet. Eftersom det är många parter och flera markägare inblandade har vi fått lösa tillgängligheten till marken efter hand. Här har Lambertsson varit ett stort stöd.
Håkan Aspeborg ser fram emot att kartlägga tusen års historia, från 100 f.Kr. till 900 e.Kr.
– Det är helheten som fascinerar. Nu ska vi ner i den orörda jorden för att dokumentera, tolka och förstå. Det är en fantastisk fornlämning med otroliga fynd.