Linköpings nya stadsdel Vallastaden har växt fram under parollen ”Människan bygger staden”, med fokus på både social och miljömässig hållbarhet. En viktig byggsten har varit tredjepartslogistiken i Lambertssons och Swerocks regi – med samordning och närhet som ledord.
- Tjena, Uffe! Anders Persson på Lambertssons projektdepå i Vallastaden hejar glatt på mannen i arbetskläder som hastar förbi.
- Hallå, så fint det blivit! svarar Uffe och visar med en gest på sin omgivning, de helt nya husen i Linköpings nyaste stadsdel som just nu är värd för landets största bo- och samhällsexpo.
Anders håller med. Vallastaden som växt fram med hjälp av 38 olika byggherrar liknar ingenting annat.
- Det är ett väldigt roligt ställe, jag har aldrig varit med om något liknande. Vi har haft grejer ute på alla byggen här!
Lambertsson vann tillsammans med Swerock uppdraget att sköta alla tjänster inom
tredjepartslogistik under uppbyggnaden av den nya stadsdelen. Godsmottagning, mellanlagring , leveranser och avfallshantering – alla transporter och flöden samordnades av dem, allt för att minska miljöpåverkan, trygga driften och ge en säkrare arbetsmiljö för alla aktörer.
Vallastadens hjärta blev ett bygglogistikcentrum där Lambertssons även öppnade en projektdepå, den första i sitt slag men inte den sista – nyligen öppnade en snarlik depå i Partille Port.
På projektdepån har Anders Persson och kollegan Jonas Moldvik hanterat alla områdets ID06-registreringar, närmare 4400! Dessutom har de hyrt ut bodplatser och all tänkbar utrustning till de pågående byggprojekten som skruvdragare och sågar, fallskydd, bomliftar, lastmaskiner och tillfällig el.
- Vi löser kundernas problem och skaffar det som efterfrågas. Det är väldigt sällan vi sagt nej, berättar Anders.
Depån har hela tiden jobbat på att ligga steget före byggarna.
- Vi har försökt hänga med i hyllorna var kunderna varit i projekten, säger Jonas.
- Det är kul att hålla reda på alla, fråga om problem eller vad de gör i morgon. Allt för att få en större förståelse för vad de behöver, vi är ju så här breda, säger Anders och måttar så stort han kan med armarna.
Men allt har inte kunnat finnas på depån så Jonas har ofta utgått från huvuddepån i Tornby på morgonen, lastad med utrustning som beställts dagen innan – samordnade leveranser sparar både tid och miljö.
Fast somligt har alltid funnits på projektdepån, som kaffe. Både malda bönor i halvkilospaket och gratis i depåns automat.
- Ibland tittar kunderna bara in tio minuter för att ta en kopp, man får vara lite psykolog ibland också, skrattar Anders.
Håkan Eriksson är på väg ut genom en grind men hejdar sig när Anders dyker upp, att byta några ord finns det alltid tid för. Håkan tycker att projektdepån och den samordnade logistiken fungerat perfekt:
- Det har varit fantastiskt bra! Vi från Miland Group/NMR var först på plats här i Vallastaden och jag är jättenöjd, särskilt med gratiskaffet, ler Håkan stort.
Under bomässan står byggena pausade och både bygglogistikcentret och projektdepån får lite andrum, även om Anders telefon ringer ganska ofta.
- Efter mässan kommer många av byggarna tillbaka och färdigställer, så vi kommer att vara kvar på plats. Depån i Tornby är ju inte långt borta, men ju närmare kunden desto bättre, säger Anders som guidar vant bland husen.
Inte ett är ett annat likt, alla byggnaderna har olika stil och karaktär. Pastellglatt och betongbrutalt, materialen varierar och storlekarna är allt från smått till stort. Anders har under sina 17 månader på projektdepån fått koll på allihop, vem som byggt och vilka utmaningar de mött.
- Det blir ju lättare och bättre när man är så här nära byggena. Vi kommer att få se fler projekt av den här typen och att samordna logistiken och ha projektdepåer är en bra grej för framtiden, vi kommer närmare våra kunder, det är klimatsmart och arbetsmiljömässing mycket säkrare, konstaterar Anders Persson.